Waarom CLS hout een goed en duurzaam alternatief is ten opzichte van andere soorten hout

Kent u het twee-bij-drietje? Dat is de term die in de bouw gebruikt wordt voor een vurenhouten balk van 44 x 69 mm. Hoogstwaarschijnlijk dat de twee-bij-drietjes in uw binnenwanden ook van CLS hout zijn. CLS is Canadian Lumber Standard. Daarnaast bestaat er SLS hout, dat is de Scandinavian Lumber Standard. Deze twee standaarden zijn te herkennen aan de iets afgeronde lange kanten van de balken.

CLS hout

CLS hout

Bovendien groeit CLS en SLS hout langzamer dan vurenhout uit bijvoorbeeld Midden Europa. Het voordeel hiervan is dat er minder noesten in het hout zitten. Het is vurenhout dus geschikt voor binnen en minder geschikt voor vochtige plaatsen. CLS hout wordt veel gebruikt, vooral in Noord Amerika, Canada en de Scandinavische landen waar veel kweekbossen zijn, voor houtskeletbouw. Hierbij wordt de draagconstructie, het frame of skelet van het huis, geheel van hout gemaakt.

Constructiehout

CLS hout is echt constructiehout. Met duurzaamheidsklasse 5 is het een perfect materiaal om binnen te gebruiken. Let er wel op dat u echt vurenhout uit Zweden, Finland, Estland, Letland, Rusland of Canada koopt. Het hout uit deze landen groeit langzamer dan het vurenhout uit bijvoorbeeld Duitsland en Polen en heeft daardoor een dichtere structuur waardoor het sterker is. In Nederland wordt het CLS hout meer gebruikt als constructiehout voor kleinere klussen dan houtskeletbouw. Zoals bijvoorbeeld kasten, bedden, tafels, stoelen, deuren en kozijnen.

Naaldhout

CLS hout is vurenhout en vurenhout is naaldhout. Komt van de fijnspar. Vurenhout is momenteel de meest gebruikte houtsoort. Het is een goed en duurzaam alternatief voor de hardere soorten hout omdat het goedkoper en toch sterk is. Niet voor niets wordt het in 9 van de 10 huizen gebruikt als hout voor houtskeletbouw in Amerika en Scandinavië. Een ander voordeel is dat het een licht materiaal is, goed en makkelijk te behandelen en duurzaam is. U vindt het terug in uw eigen woning, in de kozijnen, deuren, kasten en andere meubelen, maar ook in schuren, blokhutten en bezemstelen. Indien u CLS vurenhout buiten wil gaan toepassen kunt u het beter eerst laten impregneren.

 

Geef een reactie

Adverteren?

Wilt u op deze website adverteren neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Bij het aanmelden gaat u akkoord met ons privacybeleid.

© Copyright Duurzaam Actueel 2021 | Website is ontwikkeld door Sabos webdesign