Waddenfonds draagt bij aan groen gaspilot Ameland

Het Waddenfonds draagt 270.000 euro bij aan een pilot op Ameland, waarbij wordt uitgetest of aan een werkende vergistingsinstallatie waterstof kan worden toegevoegd. Het betreft hier een uitbreiding van de geplande Autogenerative High Pressure Digestion (AHDP) waarbij zuiveringsslib en groente- en tuinafval in één stap omgezet wordt naar groen gas. Het groene gas wordt rechtstreeks aan het aardgasnet van het eiland geleverd. Het consortium AHDP Ameland vof is de initiatiefnemer van dit project.

Waddenfonds

Het betreft hier een uitbreiding van de geplande Autogenerative High Pressure Digestion (AHDP) waarbij zuiveringsslib en groente- en tuinafval in één stap omgezet wordt naar groen gas. Foto via waddenfonds.nl 

Grote en meerjarige projecten

Eerder is al 3,2 miljoen euro geïnvesteerd in de ontwikkeling van AHDP. Daarvan is twee miljoen euro afkomstig uit het Waddenfonds. Het project is onderdeel van het Investeringskader Waddengebied (IKW) van de drie Waddenprovincies, een meerjarig programma dat gericht is op grote en meerjarige projecten in de Waddenregio.

Nieuwe pilot van AHDP

De nieuwe pilot van AHDP behelst het uittesten van een innovatieve techniek waarbij waterstof wordt toegevoegd aan een vergistingsinstallatie. De totale kosten van deze uitbreiding bedragen 450.000 euro. Gasterra is deelnemer aan het consortium en financiert hiervan 180.000 euro. De geplande vergister gaat 110.000 kubieke meter groen gas leveren per jaar; dit is 5 procent van het huidige aardgasverbruik op Ameland. Als er waterstof wordt bijgevoegd zou de productie kunnen stijgen naar 190.000 kubieke meter groengas. Bovendien zou de CO2-reductie toenemen van 271 ton per jaar naar 412 ton per jaar. De toevoeging van waterstof verhoogt het rendement dus aanzienlijk.

Hoofddoelstellingen van het Waddenfonds

Het project voldoet aan een van de hoofddoelstellingen van het Waddenfonds, namelijk “een hogere zelfvoorzieningsgraad qua energie op de Waddeneilanden”. Tevens wordt de energiehuishouding op het eiland verduurzaamd. De proef vindt plaats op Ameland, maar een deel van het voorbereidend onderzoek wordt uitgevoerd bij ingenieursbureau Bareau BV in Heerenveen. Doel is ook om meer kennis te vergaren en die te delen via onder meer artikelen, bijeenkomsten, websites en presentaties. Als de proef slaagt, zou die in de toekomst eventueel kunnen worden uitgerold in het hele Waddengebied.

Bron: waddenfonds.nl

 

One Response to Waddenfonds draagt bij aan groen gaspilot Ameland

  • Lefier Woningbouwvereniging, 33.000 woningen, heeft in Hoogezand een wijk zonder gas, NOM, EPV, Woonveld Nolens, Hoogezand. We gaan elektrisch rijden. Warmtepompschoorsteen, Inductiekoken,
    waar is dat gas voor nodig?

Geef een antwoord

Duurzaam Actueel wordt mede mogelijk gemaakt door onze partners: 

Adverteren?

Wilt u op deze website adverteren neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Bij het aanmelden gaat u akkoord met ons privacybeleid.

© Copyright Duurzaam Actueel 2022 | Website is ontwikkeld door Sabos webdesign