Waarom kiezen voor eerlijke koffie?

Fairtrade, duurzaamheid, zo langzamerhand misschien wel modegrillen eerste klas. Over een eerlijke handel hoeven we het niet eens te hebben. Dat is toch niet meer dan gewoon normaal! En we kunnen er simpelweg niet omheen dat duurzaamheid gewoon slimmer is. Niet alleen voor het milieu, waar het vaak wel op neer komt, maar er zijn meer redenen om voor duurzaamheid te gaan. Hou je wel van een lekker kopje koffie en ga je dan graag voor een speciale variant, zoals koffie gezet met de moka express van Bialetti? Ook dan kan je duurzaam én eerlijk bezig zijn. Dan smaakt die koffie ook goed voor je geweten…

bialetti

Fairtrade

Waarschijnlijk we de bekendste, maar toch het vermelden waard: veel koffieboeren krijgen niet marktconform uitbetaald. De grote multinationals verdienen er goudgeld aan. Maar liefst 98% wordt er opgestreken door deze hoge heren, terwijl de boeren het zware werk doen. Ga dan ook voor fairtrade koffie, zodat je weet dat de arme boeren er ook eerlijk aan verdienen!

Klimaatneutraal

Jawel, het bestaat. Koffie, uiteraard biologisch, die klimaatneutraal te noemen is. Door de klimaatsverandering loopt ook onze koffie gevaar. Kies je voor klimaat neutrale koffie (die ook nog eens fairtrade is), dan kies je voor een koffie die de uitstoot van CO2 minimaliseert én compenseert.

Kijk naar hoe het bedrijf werkt

Koffie wat eerlijk verhandeld wordt en/of koffie die op een klimaatvriendelijke manier verwerkt wordt, is natuurlijk het vermelden waard. Bedrijven die zo handelen zullen dit dan ook zeker vermelden op hun website. Wil je dus goed bezig zijn, kijk dan eens naar de sites van de koffieleveranciers. Bedrijven die milieuvriendelijk werken, kiezen bijvoorbeeld voor zonne-energie. Of heel bewust voor een biologische aanpak. Even een kwestie van internet afstruinen!

Kies zelf voor duurzaam!

Heb je eerlijke koffie en gebruik je vervolgens voor ieder kopje een plastic bekertje? Ook dat kan anders! Als er dan toch wegwerpbekertjes nodig zijn, kies dan voor duurzame koffiebekers. Deze zijn biologisch volledig afbreekbaar. En er zijn zelfs aanbieders die ook nog eens geld overmaken naar een goed doel.

Goed voor je portemonnee

Koffie kopen en kiezen voor een duurzaam of fairtrade product, dat kan inderdaad duurder zijn. Maar kies je vervolgens heel bewust voor duurzaam gebruik, dan kan je juist weer kosten besparen. Drink de koffie gewoon uit een koffiemok, bijvoorbeeld. En gebruik de koffieprut voor diverse doeleinden waardoor er minder andere middelen gebruikt hoeven te worden! Zo is koffieprut een prima middel om door de gootsteen te spoelen waardoor je minder snel last van verstopping zult hebben! Maar het kan ook dienst doen als mestmiddel voor bepaalde gewassen en planten! Of je nu kiest voor een gewone koffie uit het koffiezetapparaat, voor een heerlijk kopje cappuccino of toch die koffie uit de moka express: eerlijke koffie smaakt het beste…

Geef een reactie