Flevolandse boeren zaaien FlevoVeldboon

Donderdag starten 4 Flevolandse boeren met het zaaien van 25 hectare veldbonen, zowel biologisch als gangbaar. Een unieke pilot van ondernemers, verwerkers en marktpartijen. Tot stand gekomen met steun van provincie Flevoland. Het initiatief genaamd FlevoVeldboon, heeft als doel een bijdrage te leveren aan de nationale eiwittransitie. Een streven naar meer productie en consumptie van plantaardig eiwit in plaats van dierlijk eiwit.

FlevoVeldboon

In de huidige tijd is duurzame voedselvoorziening van essentieel belang waarbij we vooral de boeren een afzetperspectief willen bieden. Foto via flevoland.nl 

Over FlevoVeldboon

Provincie Flevoland speelt als agrarische regio een belangrijke rol in de voedselvoorziening. Binnen het streven naar een gezond voedselsysteem van de toekomst pakken we de handschoen van de eiwittransitie graag op. Het stimuleren en ondersteunen van lokale teelt en verwerking van plantaardige eiwitten is een van de kansrijke ontwikkelingen van nu. Veldbonen zijn een aantrekkelijk als gewas. Ze verrijken de bodem en halen stikstof uit de lucht, zijn eiwitrijk en kunnen in de zomer en de winter worden geteeld. Bovendien passen ze uitstekend bij de typische kleigrond en klimaatomstandigheden in Flevoland. De bonen die vandaag de grond in gaan, kunnen al in juli en augustus worden geoogst.

Growing green proteins

Gedeputeerde Jan-Nico Appelman: “In de huidige tijd is duurzame voedselvoorziening van essentieel belang waarbij we vooral de boeren een afzetperspectief willen bieden. In Flevoland hebben we ruimte om hiermee te experimenteren. Voor de telers biedt het verbouwen van de veldbonen voor de consumentenmarkt het meeste perspectief. De bonen zijn lekker, voedzaam en gezond. Ik hoop van harte dat de oogst zijn weg naar de winkels vindt!” Het project FlevoVeldboon wordt in opdracht van provincie Flevoland uitgevoerd door het Louis Bolk instituut, MFH Pulses, Poldergraan en bureau Stap in Actie. Dit is een onderdeel van het programma Growing green proteins.

Bron: flevoland.nl

 

Geef een antwoord

Duurzaam Actueel wordt mede mogelijk gemaakt door onze partners: 

Adverteren?

Wilt u op deze website adverteren neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Bij het aanmelden gaat u akkoord met ons privacybeleid.

© Copyright Duurzaam Actueel 2023 | Website is ontwikkeld door Sabos webdesign