Welke pannen zijn het beste voor het milieu en uw gezondheid?

Bakpapier en teflonpannen zijn in veel keukens niet weg te denken. Wie heeft er geen hekel aan het schoonmaken van aangekoekte pannen? En wie prikt niet af en toe met een mes of vork in het eten om te kijken of het al gaar is? Er is geen teflon pan met een anti-aanbaklaag zonder kleine krasjes. Hoe schadelijk is dit en welke pan is nou het meest duurzaam?

pannen

Risico’s van PFAS en het belang van veilig koken

PFAS is een verzamelnaam voor chemische verbindingen zoals PFOA, PFTE en GenX. Deze zijn water-, vuil-, en vetafstotend en juist daarom gebruikt in Teflon en andere coatings. Deze stoffen worden dus gevonden in de traditionele anti-aanbakpannen en in bakpapier. Blootstelling aan PFOA kan kanker veroorzaken, maar ook hart- en vaatziekten, schildklierproblemen, verzwakking van ons immuunsysteem en onvruchtbaarheid, zo heeft recent onderzoek uitgewezen. In veel alledaagse voorwerpen zijn deze stoffen aanwezig. Ook in bakpannen en ovenschalen. Teflon verandert bij 150 graden al van structuur, laat bij temperaturen van 240 graden giftige stoffen vrijkomen en heeft de neiging om bij hogere temperaturen zelfs los te laten, zonder dat dit met het blote oog is te zien. Overigens is het soms wel te ruiken. PFAS komt als restafval in de lucht, in de grond en in het drinkwater. Elke Nederlander heeft inmiddels PFAS in het bloed. Europa wil het in 2030 uit de producten hebben. Waarom daarop wachten?!

Primecook zegt nee tegen PFAS, PFOA, PTFE, nikkel en zware metalen

Onze potten, pannen en bakvormen zijn gemaakt van 100% recyclebaar aluminium en met de gladde, niet-klevende, slijtvaste, watergedragen en anorganische Ecoshield coating (op basis van nanotechnologie) waarmee de totale afwezigheid van giftige stoffen kan worden gegarandeerd.
En dat zonder afbreuk te doen aan de kookeigenschappen. Integendeel. Waar veel PFAS-vrije alternatieven tegen beperkingen aanlopen, heeft Primecook met de Ecoshield anti-aanbak coating en innovatieve constructie- en materiaalkeuze van de pannen een serie bak-, braad-, kook- en ovenpannen ontwikkeld die met kop en schouders boven het bestaande aanbod uit komt. De fraaie Smeralda pannenlijn steekt de bekende topmerken naar de kroon.

Laten wij de alternatieven eens bekijken:

Leisteen
PFAS-vrij, maar niet geschikt voor inductie. En dus onbruikbaar nu wij van het gas af moeten. Dat geldt overigens ook voor hard-geanodiseerd aluminium pannen.

Keramische pannen
De meest gebruikte antikleeflagen hebben de neiging om toch nog iets te plakken en de gekleurde keramische coating bevatten veelal schadelijke stoffen, zoals zware metalen. Bij ouderdom kan de keramische laag gaan scheuren.

Gietijzeren pannen
Deze zijn duur, erg zwaar en lastig te reinigen. Gietijzer heeft geen antiaanbaklaag en dus de neiging tot aankoeken. Gietijzer is breukgevoelig bij stoten en vallen.

Pannen van roestvrij staal
Roestvrij stalen pannen bevatten geen PFAS, maar vragen een behoorlijke vaardigheid (en veel roeren) als het gaat om het voorkomen van aanbakken. Dat betekent doorgaans flink boenen na gebruik.

Geëmailleerde pannen
De beroemde en kostbare geëmailleerde pannen zijn zwaar in gebruik en niet voor iedereen weggelegd. De goedkopere emaille koekenpan heeft zeer matige anti-aanbak eigenschappen.

Primecook Ecoshield
De Primecook Smeralda-lijn kent geen van de bovengenoemde nadelen en vormt een klasse apart.
Goed voor mens en milieu. Volledig geproduceerd in Europa (Italië). Probeer het en overtuig uzelf.

Bron: primecook.nl

 

Geef een antwoord

Duurzaam Actueel wordt mede mogelijk gemaakt door onze partners: 

Adverteren?

Wilt u op deze website adverteren neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Bij het aanmelden gaat u akkoord met ons privacybeleid.

© Copyright Duurzaam Actueel 2023 | Website is ontwikkeld door Sabos webdesign