Wonder Wasteland opent deuren op de Wallen: aan de slag met afval

Deze zomer kunnen Amsterdammers en toeristen overbodig plastic, kaarsvet en spijkerstof inleveren bij Wonder Wasteland, in het hart van het Red Light District. Via een ludieke campagne met teksten als “waste is food for creativity”, “reduce your footprint, not your romance ”of “shampoo bottles deserve a happy ending too” nodigen initiatiefnemers The Upcycle Store en De Gezonde Stad iedereen uit om vanaf 26 mei langs te komen in het lab en met een andere bril naar deze restmaterialen te kijken.

Wonder Wasteland

Amsterdam loopt achter

In Amsterdam wordt slechts 32% van het afval gescheiden, terwijl het landelijk gemiddelde op 60% ligt. Amsterdam wil in 2050 een afvalvrije en circulaire stad zijn. Belangrijk, want grondstoffen worden steeds schaarser en de prijzen fluctueren. Tegelijk produceren we veel afval waar deze grondstoffen ook in zitten. Daar willen de initiatiefnemers van Wonder Wasteland verandering in brengen. Niet alleen om de toerist en Amsterdammer een lesje afval scheiden bij te brengen, maar vooral om deze waardevolle materialen een tweede leven te geven.

De grondstoffen in kaarsvet, spijkerstof en PP plastic 1), de materialen die Wonder Wasteland inzamelt, zijn goede voorbeelden van materialen die eenvoudig opnieuw te gebruiken zijn. Jonge makers en designers gaan aan de slag met de ingezamelde materialen en upcyclen het tot een nieuw product. Zo wordt kaarsvet bijvoorbeeld omgesmolten tot nieuwe kaarsen, denim wordt verwerkt tot stevige tassen en het plastic wordt omgesmolten tot een stevig materiaal voor onder andere stoelzittingen.

Van probleem naar oplossing

Wonder Wasteland bevindt zich midden in het Red Light District, de perfecte locatie om te experimenteren met het inzamelen en upcyclen van gescheiden afval. De drukte in het centrum brengt een grote hoeveelheid afval met zich mee en in de straten rondom het lab zijn de problemen die ontstaan door ons afval extra zichtbaar.

Wonder Wasteland

Wonder Wasteland streeft ernaar een plek te zijn voor verwondering, design en circulaire innovatie, een plek om ideeën uit te wisselen om samen te werken aan een circulaire stad. Op 26 mei om 16:30 uur wordt Wonder Wasteland feestelijk geopend in The Upcycle Store. Vanaf dat moment is iedereen welkom om materialen in te leveren en een kijkje te komen nemen.

Hoe werkt het inleveren van materialen?

Op de locatie staan bakken waar de ingeleverde materialen in gaan. Op dit moment zijn er drie soorten materialen in te leveren: spijkerstof, kaarsvet en PP plastic. Hiervan worden bijvoorbeeld nieuwe kaarsen, tassen en andere producten gemaakt. Bewoners en bezoekers die vaker iets komen brengen, ontvangen een geupcycled product.

Meer informatie over het inleveren van materialen is te vinden op degezondestad.org/wonderwasteland.

 

1) PP, ofwel Polypropeen, wordt veel gebruikt als verpakkingsmateriaal, en is te herkennen aan het driehoekige recycle logo met daarin het getal 5.

Bron: degezondestad.org

 

Geef een reactie