Zesdaagse Masterclass Voedseltransitie

April 2018 – september 2018

Wil jij de ins en outs snappen van de voedseltransitie? Ben je op zoek naar wetenschappelijke transitiekennis, verdieping én inspiratie vanuit de praktijk? Wil je weten hoe jij als professional je rol in die transitie effectief kunt spelen? En hoe we sneller de omslag maken naar een gezond en duurzaam voedselsysteem? Dan is de zesdaagse masterclass voedseltransitie iets voor jou!

Zesdaagse Masterclass Voedseltransitie 1

Een voedselsysteem met een positieve impact op mensen, aarde, dier en economie. Dat is de omslag die we met elkaar moeten maken. Dit betekent een radicaal andere manier van produceren en consumeren. Gezonder, plantaardiger, verser en onbewerkter, handel in veel kortere ketens, productie binnen regionale kringlopen, met een eerlijke prijs voor ons eten. Om maar enkele elementen van zo’n transitie te noemen. In de praktijk blijkt veranderen lastig. We zitten vast in oude structuren en denkpatronen, in gevestigde belangen. Vernieuwers komen met waardevolle innovaties, maar hebben moeite in de markt een gelijk speelveld te veroveren. Zo’n 15-20% van de consumenten wil best andere keuzes maken, maar weet onvoldoende welke alternatieven voor handen zijn.

Hoe kan het wel? Bijvoorbeeld door vernieuwing de ruimte te geven en knelpunten op te lossen.
In deze zesdaagse masterclass nemen we je mee in het transitiedenken. Je maakt kennis met de belangrijkste problemen in ons voedselsysteem, leert hoe transities werken, hoe opschaling en doorbraken tot stand kunnen komen en hoe jij jouw eigen rol binnen de transitie kunt pakken. We zijn te gast bij interessante voorbeeldbedrijven en bieden je een keur aan gastdocenten: dwarse wetenschappers, frisse vernieuwende ondernemers, duurzaam en lekker eten en meer.

Voor wie

De masterclass staat open voor iedereen die vanuit zijn eigen professionaliteit wil bijdragen aan een beter voedselsysteem. In het bijzonder geschikt voor:
• Innovatieve ondernemers en andere initiatiefnemers
• Beleidsmedewerkers van rijk, provincies en gemeenten
• Docenten van voedings- en landbouwgerelateerde opleidingen
• Medewerkers van banken, verzekeringsmaatschappijen of financiële instellingen
• Medewerkers van (boeren)branche-organisaties, NGO’s en intermediairs
• Adviseurs, transitiemanagers-in-spe, verbinders, dwarsdenkers.

We werken in een gemêleerde groep van maximaal 20 deelnemers, zodat er veel ruimte is voor persoonlijke inbreng, uitwisseling en reflectie op jouw rol bij deze transitie.

Een voedselsysteem met een positieve impact op mensen, aarde, dier en economie. Dat is de omslag die we met elkaar moeten maken. Dit betekent een radicaal andere manier van produceren en consumeren. Gezonder, plantaardiger, verser en onbewerkter, handel in veel kortere ketens, productie binnen regionale kringlopen, met een eerlijke prijs voor ons eten. Om maar enkele elementen van zo’n transitie te noemen. In de praktijk blijkt veranderen lastig. We zitten vast in oude structuren en denkpatronen, in gevestigde belangen. Vernieuwers komen met waardevolle innovaties, maar hebben moeite in de markt een gelijk speelveld te veroveren. Zo’n 15-20% van de consumenten wil best andere keuzes maken, maar weet onvoldoende welke alternatieven voor handen zijn.  Hoe kan het wel? Bijvoorbeeld door vernieuwing de ruimte te geven en knelpunten op te lossen.  In deze zesdaagse masterclass nemen we je mee in het transitiedenken. Je maakt kennis met de belangrijkste problemen in ons voedselsysteem, leert hoe transities werken, hoe opschaling en doorbraken tot stand kunnen komen en hoe jij jouw eigen rol binnen de transitie kunt pakken. We zijn te gast bij interessante voorbeeldbedrijven en bieden je een keur aan gastdocenten: dwarse wetenschappers, frisse vernieuwende ondernemers, duurzaam en lekker eten en meer.  Voor wie De masterclass staat open voor iedereen die vanuit zijn eigen professionaliteit wil bijdragen aan een beter voedselsysteem. In het bijzonder geschikt voor: • Innovatieve ondernemers en andere initiatiefnemers • Beleidsmedewerkers van rijk, provincies en gemeenten • Docenten van voedings- en landbouwgerelateerde opleidingen • Medewerkers van banken, verzekeringsmaatschappijen of financiële instellingen • Medewerkers van (boeren)branche-organisaties, NGO’s en intermediairs • Adviseurs, transitiemanagers-in-spe, verbinders, dwarsdenkers.  We werken in een gemêleerde groep van maximaal 20 deelnemers, zodat er veel ruimte is voor persoonlijke inbreng, uitwisseling en reflectie op jouw rol bij deze transitie. 2

Praktische informatie

De masterclass vindt plaats op dinsdagen 10 april, 24 april, 15 mei, 5 juni, 26 juni en een terugkomdag op 4 september 2018 op steeds wisselende plaatsen in Nederland. De dagen duren van 13.30 – 20 uur, inclusief avondeten. Tussendoor zijn er feedbacksessies in kleinere groepen. Kijk hier voor meer informatie, het voorlopige programma en inschrijving.
De kosten van deze zesdaagse masterclass bedragen € 2450, exclusief btw.

Organisatie

De organisatie van de masterclass is in handen van Sandra van Kampen (www.deschaalvankampen.nl). Zij werkt hiervoor samen met Dutch Research Institute for Transitions (DRIFT/Erasmus Universiteit) en vele vernieuwende wetenschappers en ondernemers.

Contact

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Sandra van Kampen, sandra@deschaalvankampen.nl of 06-47096720.

Zesdaagse Masterclass Voedseltransitie

 

Geef een reactie