Zonnepanelen locatie Pieter de Hoochweg met steun van Klimaatfonds

Op het dak van de onderwijslocatie Pieter de Hoochweg van Hogeschool Rotterdam zijn 90 zonnepanelen geplaatst. De hogeschool heeft hiervoor een financiële bijdrage van het Klimaatfonds ontvangen. Door de zonnepanelen bespaart de hogeschool komende 15 jaar 200 ton aan CO2-uitstoot. Het plaatsen van de zonnepanelen past bij de wens van de hogeschool om verder te verduurzamen.

Pieter de Hoochweg

Locatie Pieter de Hoochweg. Foto via hogeschoolrotterdam.nl 

Logische stap

Voor collegelid Wijnand van den Brink is het een logische stap om schone energie op te wekken op daken van de hogeschool:

“We vinden het erg belangrijk om als hogeschool een bijdrage te leveren aan het klimaatvraagstuk door de verduurzaming van onze gebouwen. Doordat we nu nog meer zonnepanelen hebben, zetten we weer verdere stappen naar een energieneutrale hogeschool. We zijn het Klimaatfonds zeer erkentelijk dat ze ons hier financieel bij ondersteund hebben. Naast het verduurzamen van onze bedrijfsvoering heeft ook in ons onderwijs en praktijkgericht onderzoek duurzaamheid een steeds belangrijkere rol.”

Verduurzaming van de gebouwen

Verduurzaming van de gebouwen is een kwestie van een lange adem en continu stappen blijven zetten, zo stelt van den Brink:

“Al jaren kopen we onze stroom groen in, maar het energiegebruik moet uiteindelijk echt flink omlaag. Bij nieuwbouw zoeken we de grenzen op om energieneutraal te zijn, maar ook in bestaande panden voeren we energiebesparende maatregelen uit. Bij vervanging van verlichting is LED bijvoorbeeld standaard en bij de grote renovatie van de locatie Academieplein zijn we extra aan het isoleren en passen we drielaags glas toe. Het is niet altijd makkelijk, maar we hebben geen keuze: de toekomst is duurzaam, dat brengen we ook onze studenten bij!”

Wat is het Klimaatfonds?

Rotterdamse non-profit organisaties kunnen tot eind 2022 bij het Klimaatfonds een financiële bijdrage aanvragen voor een zonnepanelenproject. De financiële bijdrage voor elk project wordt berekend aan de hand van het aantal ton CO2-uitstoot dat ermee in 15 jaar bespaard wordt. Dit komt neer op ongeveer € 30,- per zonnepaneel. Het doel van het Klimaatfonds is om 4.500 zonnepanelen op Rotterdamse daken te realiseren. Dit wordt mogelijk gemaakt door de financiële steun van gemeente Rotterdam. Meer informatie over het Rotterdams Klimaatfonds is te vinden op https://klimaatfondslokaal.nl/rotterdam/

Bron: hogeschoolrotterdam.nl

 

Geef een reactie