Alumnus Henk Arntz heeft hoge duurzame ambities

Startup Suncom Energy van Mechanical Engineering-alumnus Henk Arntz timmert flink aan de weg met verduurzaming van het bedrijfsleven. Onlangs ging Henk Arntz, CEO van Suncom Energy, naar huis met zowel de jury- als de publieksprijs bij de Industry Innovators Award 2022. Daarnaast mocht hij zijn idee pitchen tijdens de Dragon’s Den of Transition. De startup van Arntz, alumnus van Mechanical Engineering, wordt gezien als veelbelovend in de verduurzaming van de industriële sector. Hij wil de eerste geconcentreerde zon-thermische energieopslag van Nederland bouwen met behulp van compacte parabolische spiegels om zo 24/7 duurzame warmte te leveren aan bakkerijen, kassen en sauna’s.

Henk Arntz

De compacte parabolische spiegels van Suncom op een testlocatie in Spanje. Foto: Suncom. Via tue.nl

Suncom Energy-oprichter Henk Arntz, TU/e-alumnus en ondernemer

Met twee patenten op zak, de recente innovatieprijzen en steeds meer podia waar ze hun verhaal kwijt kunnen, lijkt het startup Suncom Energy voor de wind te gaan. Onlangs betrokken ze een nieuw kantoor in Houten, waar nog meer nieuwe werknemers kunnen gaan meedenken hoe geconcentreerde zonneopslag het bedrijfsleven kan verduurzamen. Suncom Energy-oprichter Henk Arntz, TU/e-alumnus en ondernemer pur sang, twijfelt niet aan hun ambitieuze plannen en wil komend jaar een demo-installatie bouwen in een kas of boerderij om hun innovatieve technologie vervolgens verder te commercialiseren.

Half voetbalveld vol spiegels

De belangrijkste spelers binnen Suncom Energy zijn de parabolische spiegels die het zonlicht opvangen en concentreren om zo een vloeistof op te warmen, vertelt Arntz gedreven. Deze spiegels hebben niet het standaard reuzenformaat van 7×100 meter, maar zijn door Suncom compacter gemaakt zodat de afzonderlijke modules nu in een container passen. De zonthermische centrales, gebaseerd op concentrated sun power (CSP) voor hoge temperatuur, bestaan nu alleen nog op grote schaal, maar Suncom wil de centrales juist kleiner en daardoor goedkoper maken. “We willen van een lange rij spiegels in de woestijn naar een half voetbalveld”, zegt Henk Arntz.

Uniek aan de compacte spiegels

Uniek aan de compacte spiegels is dat ze vloeistoffen tot op hoge temperaturen van rond de 500 graden Celsius kunnen verwarmen. Iets wat ze te danken hebben aan een scouting-slimmigheidje, geeft Arntz lachend toe. “Je hebt vast wel eens geprobeerd om met een vergrootglas een kampvuurtje in brand te steken. Daarbij geldt: hoe kleiner het brandpunt, hoe heter het wordt. We zagen dat je zonlicht tot vijftig procent meer kunt concentreren op een vierkant dan op een rond vlak. Dus gebruiken we in de ontvanger nu vierkante leidingen in plaats van ronde. De vloeistof die daar doorheen wordt gepompt, kan zo een temperatuur bereiken van 500 graden Celsius, wat het voor de industrie aantrekkelijk maakt.” … Lees verder

Lees verder op bron: tue.nl

 

Geef een reactie