Blik op insecten door de ogen van Wadudu. De sector in beeld

We horen er steeds meer over, insecten eten, alternatieve proteïne, een tekort aan landbouwgrond, groei van de wereldbevolking. Maar wat doen we nu al, en wat staat er te gebeuren? In dit artikel lees je over hoe Wadudu de sector in Europa ervaart, wat er staat te gebeuren en over hoe Wadudu in dat plaatje past.

insecten 3

Overvloed aan informatie

Wanneer je op jouw favoriete zoekmachine iets typt over een tekort aan landbouwgrond, regent het nieuwsartikelen met allemaal één en dezelfde conclusie. In 2050 hebben we een uitdaging; De huidige manier van consumeren, produceren en verwerken is niet toereikend voor de bevolking van dan. Er moet dus worden gekeken naar een alternatief. Wie zich verdiept in de wereld van insecten heeft het volgende waarschijnlijk ook al meerdere malen gelezen; Insecten eten wordt al door meer dan 2 miljard mensen gedaan. In (delen van) Azië, Zuid-Amerika en Afrika is het een dagelijkse gang van zaken. Wij ‘westerlingen’ moeten hier blijkbaar nog aan wennen.

‘We zetten onze tanden ook niet in een koe’

Wanneer er wordt gesproken over insecten eten komt er vaak een negatieve reactie. Wij vinden dit (deels) te begrijpen, we zijn gewend om naar de supermarkt te gaan om daar vervolgens tevreden weer uit te lopen met een bakje gesneden vlees. Insecten bieden veel potentie, maar dan wel op de manier waarop wij dat gewend zijn; verwerkt, bijna onherkenbaar en het liefst al op smaak gebracht. Denk hierbij aan de prachtige insectenburger van Bugfoundation, de basilicum-pasta van Snack-Insects of de hapjes van Little Hero. Dit type product heeft de meeste kans van slagen over de komende jaren.

Insecten en wet- en regelgeving

De andere zijde van de insecten sector richt zich op feed. Momenteel wordt de gehele sector nog geremd door wet- en regelgeving. Verwerkte insecten zijn nog niet toegestaan in voer voor pluimvee, varkens of koeien. Vissen mogen inmiddels al wel verwerkte insecten eten. We zien bedrijven als Agriprotein (UK) en Protix(NL) hier sterk op inspelen. Ook InnovaFeed(FR) voegt zich sinds juni 2019 bij deze grote spelers in de markt. De verwachting is dat in 2020 ook het pluimvee kan genieten van verwerkte insecten. Het voeren van levende insecten aan pluimvee is onderzocht en succesvol gebleken, het leven van leghennen wordt er door verrijkt. Het nadeel van levende insecten in een kippenschuur? De insecten kruipen weg als ze niet worden gegeten. Dit houdt in dat ze zich kunnen verpoppen en voortplanten, iets waar de pluimveehouder niet op zit te wachten. Een oplossing die momenteel wordt toegepast is het bewust kweken van insecten op de locatie van de pluimveehouder. Dit houdt op grotere schaal geen stand.

insecten1 

Grote sprong te maken in duurzaamheid

Juist binnen deze pluimveesector valt een grote sprong te maken in duurzaamheid, vervangen van soja en/of vismeel maar ook verbetering van kwaliteit van leven van de kippen. Uit onderzoek blijkt dat kippen graag teruggaan naar hun oergedrag; insecten van de grond pikken. Het resulteert in actievere hennen en minder onderling pikken op het verendek van de buurvrouw. Er zal de komende jaren nog meer onderzoek en professionalisering nodig zijn om te komen tot een volwassen sector. Wadudu probeert hier op diverse manieren aan bij te dragen. Zo lopen er constant diverse onderzoeken in samenwerking met hogescholen en universiteiten.

Open innovatie is de sleutel tot succes

Het insecten centrum is gebouwd op drie pilaren; onderzoek, productie en advies. Dankzij een transparante houding en het delen van kennis is Wadudu uitgegroeid tot meer dan een onderneming. Er wordt samengewerkt met kwekers, investeerders, hogescholen & universiteiten, enthousiaste ondernemers en overheidsinstanties. Zo draagt Wadudu samen met haar partners bij aan een betere toekomst.

Vakmanschap is de basis

Wadudu concentreert zich nu op het vermeerderen van meeltorren (Tenebrio Molitor). Zo bieden wij anderen de kans om relatief eenvoudig te beginnen met het kweken van insecten. Het focuspunt voor de nieuwe kweker is het traject van kleine larve tot volwassen larve. Wadudu neemt de lastige taak van vermeerdering, eieren oogsten en laten uitkomen op zich. Die mogelijkheid was er nooit geweest als Wadudu de onderzoekskant van insecten had laten liggen.

De onderneming zet zich in om andere kwekers te begeleiden en te voorzien van advies op het gebied van financiering, afzet, ombouwen van locatie en aanleveren van uitgangsmateriaal. De startende kweker wordt zo ontzorgd en start met een goede basis.

insecten 4

+- 40 kwekers van insecten in Nederland

Op dit moment (zomer 2019) zijn er een omstreeks 40 kwekers van insecten in Nederland. De huidige inschattingen zijn dat deze kwekers zich verder zullen ontwikkelen, automatiseren en groeien. In afbeelding 1.1 is een prognose van de groei binnen de insecten sector in Europa te zien. De sector bevindt zich op het niveau waar pluimvee stond in de jaren 60 van de vorige eeuw. De doelstelling is om door te ontwikkelen en te blijven innoveren. De inhaalslag die insectenkwekers europa-wijd inzetten is gigantisch, maar heeft tijd nodig. De verwachte omzet wereldwijd zal sterk groeien volgens een Amerikaans onderzoek. De resultaten zijn weergegeven in afbeelding 1.2.

insecten 23

Wadudu

Wadudu steunt de ontwikkelingen in de sector, juicht innovatie toe en zal zelf ook groeien. De doelstelling is om in 2019 een productielocatie te beginnen waar het 10-voudige geproduceerd zal worden ten opzichte van de huidige onderzoekslocatie in Beilen. Met deze locatie wil de onderneming anderen in staat stellen om te kunnen/blijven kweken, om informatie te delen en te zorgen dat de sector volwassen wordt. Deze ketenontwikkeling staat centraal.

Afbeeldingen en foto’s via wadudu.eu

Bron: wadudu.eu

 

Geef een reactie