De duurzaamheidsklassen van hout

De keuze voor uw hout is niet een vanzelfsprekende. Niet alleen op het oog moet deze aantrekkelijk zijn, ook de duurzaamheid is doorslaggevend voor wat u aanschaft.
Bij het opbouwen van houten constructies gebruikt u niet zomaar de eerste de beste planken, balken en andere onderdelen. Hier heeft u materiaal voor nodig dat qua kwaliteit perfect overeenkomt met het doeleinde. Daarom is het heel verstandig om te kijken naar de duurzaamheidsklasse van het hout dat u gaat aanschaffen. Deze wordt ingedeeld in klasse 1 t/m 5, waarbij 1 heel lang meegaat en 5 juist niet.

Wanneer kiest u precies waarvoor? Hieronder leggen we u dit allemaal uit.

Wat zegt de duurzaamheidsklasse van hout?

Hiermee wordt aangegeven hoe lang welk hout precies meegaat. Dat is nauwkeurig onderzocht door het kernhout van iedere soort aan bacteriën en schimmels bloot te stellen, om te zien hoe resistent het hout hiertegen is. Nou willen we bijvoorbeeld niet zeggen dat hout van duurzaamheidsklasse 5 geen enkel nut heeft, maar wel dat u er beter geen vlonder van kunt maken. Zeker niet aan het water.

Welke duurzaamheidsklasse voor hout zijn er?

Zoals gezegd wordt hiermee gerekend met een schaal van 1 t/m 5. De eerste drie zijn het meest geschikt voor tuinprojecten, afhankelijk van de specifieke toepassing.

Duurzaamheidsklasse 1
Ipé, Padouk en Mukulungu zijn voorbeelden van de meest hoogwaardige houtsoorten. Dat blijkt wel uit het feit dat direct contact met grond geen enkel probleem is en het feit dat u er bij buiten gebruik wel 25 jaar van kunt profiteren! Wellicht zelfs langer, wanneer de constructie op de juiste manier is gemonteerd en degelijk onderhouden wordt.

Duurzaamheidsklasse 2
Hieronder valt onder andere Bankirai, maar ook Kapur en thermisch gemodificeerd Vuren en Grenen. U kunt er zo’n 20 jaar mee doen, waardoor de mindering in kwaliteit met klasse 1 merkbaar is. Uitzetten en krimpen bij temperatuurverschillen – ook wel ‘werken’ genoemd – is iets meer aanwezig in klasse 2. Ook zijn ze minder bestand tegen vocht en vuil maar worden wel aangeboden tegen een zachtere prijs.

Duurzaamheidsklasse 3
Geschikt voor onder andere vlonders en schuttingen, maar wel van mindere kwaliteit. Wederom gaan hier zo’n vijf jaren van af en doet u er dus zo’n 15 jaar mee. Ook de werking speelt meer op. Veel behandelde naaldhoutsoorten maar ook Keruing hardhout en thermisch gemodificeerd bamboe maken onderdeel uit van klasse 3. Qua prijs zijn deze typen behoorlijk aantrekkelijk.

Hieronder hebben we de duurzaamheidsklassen schematisch weergegeven.

Duurzaamheidsklassen hout

Grafiek hout

Wat kan de duurzaamheid van hout vergroten?

Zodra hout geïmpregneerd of thermisch gemodificeerd wordt, gaat het vele malen langer mee en kan het bijvoorbeeld ook buiten worden toegepast. Ook de werking ervan wordt minder, zodat temperatuurschommelingen weinig verschil maken. Dat soort geïmpregneerd hout moet u hebben wanneer u dit natuurlijke materiaal wilt gebruiken voor gevelbekleding. Het nadeel van impregnering is dat er chemicaliën bij worden gebruikt die niet bepaald milieuvriendelijk zijn. Bovendien is thermisch gemodificeerd hout behoorlijk kwetsbaar.

Waarop moet ik letten bij tuinhout?

Houd altijd het bovenstaande schema in uw achterhoofd wanneer u hout uit gaat kiezen voor uw specifieke project. Wat gaat u bouwen en waar moet het hout tegen bestand zijn? Zodra u een antwoord op die vraag heeft, komt u al een behoorlijk eind verder. Mocht ook de prijs een rol spelen, dan kan klasse 3 het interessantst zijn voor u. Zolang de eigenschappen daarvan niet in uw nadeel werken, natuurlijk.

Een stevige montage en periodiek onderhoud helpen ook een boel. Zit alles eenmaal grondig vast, dan kan het hout droog waaien en blijft het langer goed. Een vlonder aanvegen of welke constructie dan ook op een laagje lak trakteren is eveneens aan te raden. Bovendien moet direct contact met de grond altijd gemeden worden, tenzij u zeker weet dat het hout dat u gebruikt daartegen bestand is.

Ga voor een duurzame tuin!

Wilt u een zo duurzaam mogelijke tuin? Dan komt u er niet alleen met het hebben van duurzaam hout. Hierbij bieden we u een aantal tips waarmee u de duurzaamheid van uw tuin verhoogt.

⦁ Zorg ervoor dat uw planten op de juiste plaats staan en goed worden onderhouden. Zo zorgt u voor een optimale levensduur van uw planten. Wilt u hier meer informatie over? Bezoek dan eens Yarinde.nl. Hier vindt u specifieke informatie over meer dan 3800 tuinplanten, zoals siergrassen, borderplanten en haagplanten.

hout

⦁ Voorkom onkruid in uw planten door een worteldoek aan te leggen. Dit is een water- en luchtdoorlatend doek waar het onkruid niet doorheen kan groeien. Daarnaast is het een duurzaam product dat een lange levensduur heeft. Zo houdt u uw tuin mooi op een duurzame manier.

hout 2

⦁ Kies voor een groene afscheiding zoals een haag. Hiermee zorg je voor meer groen in je tuin. Meer levend groen in je tuin zorgt voor minder wateroverlast in natte periodes en daarnaast zorgt het voor verkoeling in warme periodes. Tot slot is een groene afscheiding goed voor de biodiversiteit in je tuin. Het zorgt voor een leefomgeving voor verschillende dieren.

Succes met het creëren van een duurzame tuin!

 

Geef een reactie