Duurzame meubels van Nederlandse bodem; waarom en waar?

Meubels worden vaker vervangen in een ‘hippere’ variant doordat woontrends zich steeds sneller afwisselen. Woonmagazines en kleurige reclamefolders met sfeervol ingerichte kamers maken het verleidelijk om nieuwe meubels aan te schaffen. Wanneer de trend is overgewaaid of door slechte kwaliteit een meubel-stuk is, eindigen ze vaak bij het grofvuil. Zonde, belastend voor het milieu en bovendien onnodig.

meubels

Milieu impact vraagt om duurzame meubels

In Europa worden per jaar maar liefst 12 miljoen kasten, 21 miljoen stoelen en 7,2 miljoen tafels weggegooid. Kun je het voorstellen? Hiermee wordt niet alleen energie verspild, ook de CO2 uitstoot die vrijkomt bij de vernietiging heeft een milieu impact.

Nog veel meubelbedrijven houden de milieulast in stand door in te spelen op woontrends met een snellere en grotere productie. Omdat deze meubels niet lang mee hoeven te gaan, is de kwaliteit doorgaans laag. Duurzame meubels van A-kwaliteit gaan nou eenmaal niet samen met super lage stuntprijzen. En dat hoeft ook niet. Duurzame meubels met een tijdloos design zijn hartstikke ‘in’, gaan super lang mee én zijn ook hard nodig voor het milieu.

Duurzame meubels; een blijvende woontrend

We worden steeds bewuster van onze impact op het milieu. Naast consuminderen, kiezen we vaker voor producten die goed zijn voor onszelf, de maatschappij en de natuur. Deze trend zet zich ook door in de woonwereld. Waar eerder een natuurlijke uitstraling vooral belangrijk was, wordt er tegenwoordig steeds meer gekeken naar écht duurzame en eerlijke meubels. We kiezen dus gelukkig steeds meer voor meubels met een ‘groen’ verhaal. Zo is er in de interieurbranche steeds meer vraag naar meubels van gerecyclede materialen.

Wat maakt meubels duurzaam en milieuvriendelijk?

Niks is vervelender dan wanneer je mooie bureau begint af te bladeren of een eettafel die wiebelt. Kies daarom voor robuuste meubels. Ook gebruiksgemak, ergonomie en een tijdloos ontwerp verlengt het plezier van je meubel.

Denk vooruit bij het kopen van duurzame meubels. Zorg dat ze ‘verhuis-proof’ zijn. Bijvoorbeeld spaanplaten van 28mm, in plaats van 14mm wat je in veel bouwmarkten vindt. Liefst onder hoge druk geperst waardoor je schroeven er meerdere keren in kunt draaien zonder dat het FSC-hout poreus wordt.

Oftewel; des te langer de levensduur van een meubelstuk, des te duurzamer die is! Om je milieu-afdruk van je interieur te verkleinen, let je verder op onderstaande punten.

1. Productie

Duurzaamheid gaat op voor het ontwerp aan de tekentafel tot en met het transport. Bij meubels (en de benodigde grondstoffen) van Nederlandse bodem is de logistieke milieulast het laagst. Kijk bijvoorbeeld ook of producten fair-trade zijn en of de gebruikte energie groen is.

2. Materiaal

Het materiaal van meubels bestaat voornamelijk uit (geverfd) hout, staal en stof. Kies bij voorkeur voor:

· FSC®- en PEFC-gecertificeerd hout

· Eco-vriendelijke verf of lak

· Gerecycled en recyclebaar staal

· EKO-TEX- gecertificeerde stoffen en/of voorzien van maatstaven die de duurzaamheid kunnen aantonen

3. Circulair

Circulair betekent dat grondstoffen, onderdelen of producten zo lang mogelijk waardevol worden gehouden. Denk hierbij aan het hergebruik van een product of materiaalresten in een andere vorm, zoals een nieuw product. Ook zijn er mooie initiatieven op het gebied van recycling in de meubelbranche. Zoals bijvoorbeeld restanten van stoffen waar akoestische wandvulling of judomatten van worden gemaakt.

4. Onderhoudsvriendelijk

Om zo lang mogelijk van je meubels te kunnen genieten, is het belangrijk dat je ze onderhoudt. Het materiaal moet hier natuurlijk wel tegen bestand zijn. Gebruik altijd een mild schoonmaakmiddel, dit is beter voor het meubelstuk en tegelijk voor het milieu.

5. Fabrikant

Bedrijven kunnen een groot verschil maken op het gebied van milieu en duurzaamheid. Kies voor meubels van fabrikanten die aantoonbaar ‘fair’ zijn voor mens, maatschappij en aarde. Kijk of ze duurzame initiatieven hebben of goede doelen ondersteunen. Zoals het planten van bomen.

Duurzame en robuuste meubels van Nederlandse bodem kunnen mooi, betaalbaar én van goede kwaliteit zijn. Een mooi voorbeeld hiervan vind je op BEUKmeubels.nl. Niet alleen hun eigen meubel productie is duurzaam, ook die van hun partners. Zoals bijvoorbeeld duurzame bureaustoelen van Beta stoelen.

Tweede leven?

Ben je, om wat voor reden dan ook, echt toe aan iets anders voor je interieur? Maak dan bijvoorbeeld iemand anders blij door je meubel weg te geven of te verkopen op een tweedehands site. Ook ziet je kast of bureau er weer als nieuw uit door een mooi likje verf. En je bank pimp je eenvoudig met nieuwe kussens. Een tweede leven voor je meubels is namelijk ook duurzaam!

Auteur: Ellen Oortwijn

 

Geef een reactie