Elektrische voertuigen nemen het Nederlandse straatbeeld over

De groei van het aantal elektrische voertuigen zet hard door in Nederland. Met name het aantal stekkerauto’s blijft doorgroeien, maar ook e-bikes, elektrische scooters en andere kleine elektrische voertuigen worden steeds populairder onder de Nederlandse weggebruiker.

Aantal volledig elektrische auto’s stijgt steeds harder

Tot begin 2021 steeg het aandeel elektrische auto’s dat verkocht wordt tot 38% in Nederland. Daarmee is het volgens het Bureau voor de Statistiek (CBS) de grootste stijger van alle soorten brandstoffen voor auto’s die verkocht worden. In totaal kwamen er zo’n 76.000 elektrische auto’s bij in 2020. De verwachting is dat dit aandeel in 2021 verder gestegen zal zijn. Ook kiezen consumenten steeds vaker voor volledig elektrische auto’s in plaats van hybride modellen.

voertuigen

Bron: Unsplash/Andrew Roberts. https://unsplash.com/photos/2JvEjF0tf50 

Behoefte aan laadpalen

Door de stijging van het aantal elektrische auto’s, wordt ook de behoefte aan laadpalen in gemeenten steeds groter. Zo wil bijvoorbeeld de gehele provincie Friesland in twee jaar tijd 700 extra laadpalen laten plaatsen. Op dit moment zijn er slecht 1,9 palen per 10000 huishoudens in de provincie, wat volgens de provincie te weinig is. In 2030 moeten er zelfs 3.500 palen in de hele provincie staan, heeft het bestuur geraamd. Friesland is niet de enige provincie waar een gebrek aan laadpalen is, in vrijwel iedere Nederlandse provincie speelt dit tekort een rol en wordt hard gewerkt aan het uitrollen van meer laadpalen.

Ook andere elektrische voertuigen populair

Naast elektrische auto’s stijgt ook het aandeel elektrische fietsen hard. Zo werden er in 2020 weer 30% meer elektrische fietsen verkocht dan in 2019. 2020 was zelfs een recordjaar met bijna 1,1 miljoen verkochte e-bikes. Ook in 2021 is de verwachting dat er weer veel e-bikes verkocht worden, maar door de enorme vraag kunnen niet alle verkopers leveren. Daarnaast worden er ook steeds meer elektrische fietsen geleased via het werk. E-bikes zijn vooral populair voor het woon-werkverkeer omdat je duurzamer je kantoor kunt bereiken, zonder je helemaal in het zweet te hoeven trappen zoals op een gewone fiets.

Elektrische step blijft doorgaans verboden

In veel landen zul je ze gezien hebben: elektrische deelsteps. Deze voertuigen zijn in principe niet toegestaan in Nederland, alleen als je er een vergunning voor hebt om ermee op het fietspad te rijden, dan wijst de overheid deze aan als een snorfiets. Je zult dan ook een helm moeten dragen en een rijbewijs voor een snorfiets moeten hebben. Monowheels, elektrische skateboards en elektrische eenwielers mogen alleen op eigen terrein gebruik worden in Nederland. Wie deze voertuigen op de weg of stoep gebruikt riskeert zelfs een boete. In het buitenland mogen de voertuigen vaak wel gewoon gebruikt worden. De tweede Kamer verwacht pas vanaf 2023 regelgeving voor dit soort voertuigen in te voeren, waardoor gebruik op de weg wel toegestaan is. Voor niet elektrisch aangedreven eenwielers en steps gelden deze regels overigens niet.

 

One Response to Elektrische voertuigen nemen het Nederlandse straatbeeld over

  • Elektrische fiets, Elektrische auto, Zonnepanelen op het dak, Laadpalen, Elektrisch Inductiekoken. De Energietransitie gaat snel. De gasketel vervangen door een Hoge Temperatuur Warmtepomp. bijv LG Therma V R32. 65 C. Huis zonder gas. Ik heb Zonnepanelen, Inductiekoken, HT Warmtepomp, geen gas. Laadpaal en EV. klaar met de energietransitie. al 10 jaar. Zonnepanelen zijn goedkoop geworden, Elektrische auto wordt ook goedkoop in 2022. Wuling EV 5000 dollar, OraCat EV 10.000 dollar, BYD EV Dolphin 15.000 dollar. komt allemaal naar de EU in 2022.

Geef een reactie