Veganisten steeds kritischer op officiële schijf van vijf

De schijf van vijf ligt sinds enkele maanden onder vuur. Dit advies voor gezonde voeding van het Nederlandse voedingscentrum zou volgens enkele veganistische diëtisten niet meer voldoen aan de huidige standaarden. Er zit te veel vis, vlees en zuivel in de schijf van vijf. Al jaren is er kritiek op de schijf van vijf. Is het voedingsadvies achterhaald en niet duurzaam genoeg meer?

schijf

Bron: Unsplash/Anna Pelzer. https://unsplash.com/photos/IGfIGP5ONV0

Schijf for Life

In september presenteerden de diëtisten de Schijf for Life, waarin eieren, vlees, vis, melk en kaas zijn verwijderd en waarin in voor de plaats veel groenten, fruit, vetten, granen en eiwitten als tofu zijn gekomen. Al jaren uiten verschillende vegetariërs en veganisten kritiek op de Schijf van Vijf. Het voedingscentrum heeft daarom naar eigen zeggen in 2015 het voedingsadvies van de schijf al aangepast. Zo adviseert het niet meer dan 500 gram vlees per week te eten en vooral rood vlees, zoals dat van rund of varken te verminderen tot maximaal 300 gram per week. Voor vette zuivel en vleeswaren was sowieso al geen plaats in het voedingsadvies. Vleesvervangers zoals tofu, tempeh en bonen hebben geen limiet gekregen van het voedingscentrum. Deze zijn zo gezond dat het veel gebruikt mag worden.

Vleesvervangers en supplementen

De schijf van vijf bestaat momenteel deels uit vlees vanwege de aanwezigheid van bijvoorbeeld vitamine B12, wat in bijvoorbeeld vlees en zal zit. Supplementen kunnen dit soort tekorten aanvullen. Maudy Pietersen deskundige van Supplementguide raadt veganisten en vegetariërs dan ook zeker aan om vitamine B12 te slikken om het tekort uit dierlijke producten op te vangen. Een tekort aan vitamine B12 zou kunnen leiden tot bijvoorbeeld vermoeidheid en duizelingen, legt Pietersen uit.

Veel meer flexitariërs in Nederland

Een plantaardige Schijf van Vijf sluit nog niet aan bij de eetgewoonten van de meeste Nederlanders. Hoewel steeds meer Nederlanders vlees minderen, is met name het aandeel flexitariërs in Nederland groot (zo’n 40%). Slechts 7% is vegetarier en 2% veganist. Hoewel Nederland een zuivelland is, vervangen ook steeds meer Nederlanders hun pak melk voor een pak havermelk of amandelmelk. Nederlanders kiezen voor alternatieven vanuit duurzame redenen maar ook omdat ze het gezonder achten.

Meer vleesvervangers in de schappen in Nederlandse supermarkten

In de supermarkt vind je steeds meer vleesvervangers om te voldoen aan de vraag van Nederlanders om minder vlees te eten. Inmiddels eet de helft van de Nederlanders wel eens een vegan schnitzel. Nederland loopt zelfs voorop in het aanbieden van dit soort producten in de supermarkt. Meer dan 70 bedrijven in Nederland houden zich bezig met vleesvervangers. Overigens zijn niet alle voedingsdeskundigen zeker of bewerkte vleesvervangers gezonder zijn, omdat hier veel koolhydraten en vetten voor gebruikt worden. Een stuk zalm of kipfilet is daarom gezonder, vinden voedingsdeskundigen.

 

 

 

Geef een antwoord

Duurzaam Actueel wordt mede mogelijk gemaakt door onze partners: 

Adverteren?

Wilt u op deze website adverteren neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Bij het aanmelden gaat u akkoord met ons privacybeleid.

© Copyright Duurzaam Actueel 2022 | Website is ontwikkeld door Sabos webdesign