Koning Willem-Alexander opent grootste, meest geavanceerde insectenkwekerij ter wereld van Protix

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander opende vandaag met Protix officieel de grootste insectenkwekerij ter wereld in Bergen op Zoom. Protix is een bedrijf dat insecten produceert voor duurzame eiwitten in vee- en visvoer. Plantaardige reststromen uit de omgeving worden gebruikt als voer voor de insecten. De eiwitten en andere nutriënten van insecten zijn erg voedzaam en kunnen gevoerd worden aan dieren, met name vissen en kippen. Op deze manier kunnen niet-duurzame bronnen, zoals vismeel en soja, vervangen worden door een duurzaam alternatief.

insectenkwekerij

Insecten belangrijk onderdeel voor de toekomst van ons voedselsysteem. Foto door: Heleen Sabel © 

Transitie van het voedselsysteem

Tijdens het bezoek aan Protix ontmoette Koning Willem-Alexander diverse experts, ondernemers en CEO’s uit de agrifoodwereld. Het programma werd gemodereerd door Peter Bakker, President en CEO van de World Business Council for Sustainable Development (WBCSD). Centraal stond de transitie van het voedselsysteem naar een toekomst waarin mensen kunnen blijven genieten van lekker eten met een steeds lagere impact op het milieu. Koning Willem-Alexander werd tijdens zijn bezoek vergezeld door minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De minister gaf in een toespraak haar kijk op de markt en legt uit waarom insecten onderdeel zijn van haar visie voor de toekomst van ons voedselsysteem.

Insectenkwekerij

Koning Willem-Alexander kreeg een rondleiding door de nieuwe kwekerij en liep langs alle aspecten van het kweekproces: van eitje tot eindproduct. Het proces vindt plaats in een gecontroleerde omgeving en is sterk geautomatiseerd met sensor- en datasystemen, robots en klimaatbeheersing. Kees Aarts, oprichter en CEO van Protix: “Wij zijn zeer vereerd dat we Koning Willem Alexander en minister Schouten hebben mogen ontvangen ter ere van de opening van de grootste insectenkwekerij ter wereld en ons tienjarig bestaan. Dit is natuurlijk een belangrijk moment voor Protix. Deze nieuwe productiefaciliteit staat echter ook symbool voor een heuse transformatie voor de hele insectenindustrie; de transitie van prototype naar volwassen en commerciële sector.”

Voedselsysteem in balans met de natuur

Hij vertelt verder: “Wij zijn er trots op dat we in Nederland onze innovatie tot wasdom hebben kunnen brengen. Deze opening is voor ons de springplank om onze producten en technologie de grens over te brengen en ons leiderschap in deze nieuwe industrie overal ter wereld uit te bouwen. Een ‘Global Technology with Local Impact’ past in onze visie om wereldwijd te streven naar een voedselsysteem in balans met de natuur. Het was daarnaast een fantastisch feest voor al onze klanten, teamleden en partners. Een echte herinnering voor het leven.”

Over Protix

Protix is een bedrijf dat insecten produceert voor duurzaam vlees, vis en ei. Wij gebruiken plantaardige reststromen uit de omgeving (o.a. Bergen op Zoom) als voer voor insecten. Onze insecten worden vervolgens gebruikt als hoogwaardige voedingsbron in diverse voeders voor vissen, kippen en andere dieren, net zoals in de natuur. Op deze manier sluit Protix de voedselkringloop; voedselresten worden hergebruikt en teruggebracht in onze voedselketen op een hoogwaardige, voedselveilige manier, en echt circulair systeem. Protix draagt daarmee bij aan een voedselsysteem dat weer in balans is met de natuur. Wij zijn in 2009 begonnen en uniek in de wereld door onze kennisvoorsprong.

Bron: Protix

 

Geef een antwoord

Duurzaam Actueel wordt mede mogelijk gemaakt door onze partners: 

Adverteren?

Wilt u op deze website adverteren neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Bij het aanmelden gaat u akkoord met ons privacybeleid.

© Copyright Duurzaam Actueel 2022 | Website is ontwikkeld door Sabos webdesign