NIEUW woon- en lifestyleprogramma ‘GREEN MAKE OVER’ bij SBS6

“Groene” tips en tools voor een lager energie- en waterverbruik

Voor alle mensen die energie en water willen besparen en best wel een beetje groener willen wonen, leven, reizen en werken, maar niet weten waar ze moeten beginnen, is er nu Green Make Over. Een nieuw 12-delige woon- en lifestyleprogramma helpt in elke aflevering gezinnen met praktische manieren om geld te besparen op energie & water. Ook kleding, voeding en mobiliteit komen aan bod. Met de ‘groene’ tips en tools kan de kijker thuis ook direct actie ondernemen. Green Make Over is vanaf zondag 19 mei om 16.30 uur te zien bij SBS6. Op woensdag 22 mei is het eerste Green Make Over event in KINEPOLIS te Utrecht om 19 uur.

Green Make Over

Groen voor dummies

Volgens onderzoeksbureau Motivaction is een groot deel van de Nederlanders in verwarring als het gaat om duurzaamheid. Het merendeel van de Nederlanders vindt het onderwerp belangrijk en een derde wil thuis wel aan de slag met duurzaamheid. Maar dan moet het wel ook een positieve impact hebben op de portemonnee, en dat is precies waarmee Green Make Over helpt: quick wins voor het klimaat, wooncomfort én de portemonnee en ook nog eens gebracht met de nodige humor.

12 gezinnen met een hulpvraag

Twaalf afleveringen, 12 gemeenten en 12 gezinnen met ieder een eigen hulpvraag. Op de eerste dag bijvoorbeeld is het de Utrechtse familie Koning. De familie Koning Woont in de wijk Overvecht-Noord, die aardgas vrij wordt. Ze hebben een hoge energierekening, de cv-ketel kan er elk moment mee ophouden en ze weten niet goed wat te doen. De financiële middelen zijn beperkt en de onzekerheid groot, want de wijk waar ze wonen wordt een aardgasvrije wijk. Het Green Make Over team schiet te hulp.

Green Make Over in één dag

Presentatrice Gwen Jansen komt langs met haar auto op groen gas met de zonnepanelencaravan vol geladen met allerhande groene tools. Ze voert een kierencheck uit, duikt de eventuele kruipruimte in, loopt door de tuin en scant huishoudelijke apparaten. Waar zitten energie- en warmtelekken? Is de tuin klimaatbestendig tegen hoosbuien en droogte? Welke kleine en grote energie-, waterbesparende maatregelen kan het gezin treffen?

Dan komt de grote dag: het gezin wordt een paar uur het huis uitgestuurd. Als de familieleden aan het einde van de dag terugkomen, zien ze dat hun huis en tuin een stuk slimmer, zuiniger en toekomstbestendig zijn geworden. Maar er wordt ook gekeken naar vervoer, kleding en wat er in de koelkast ligt. Het Green Make Over Team heeft daar waar mogelijk praktische en milieuvriendelijke besparingsaanpassingen doorgevoerd. Het zijn allemaal aanpassingen die je op 1 dag kan realiseren. Alles levert je op de korte en/of lange termijn winst voor de portemonnee en het klimaat. En niemand hoeft daarbij in te leveren op wooncomfort.

Klimaatprutser

Gwen Jansen is zelf ook nog hard op zoek naar meer helderheid over hoe ze milieubewuster kan leven. Ze noemt zichzelf een klimaatprutser. “Ik behoor tot de grote groep van 32% van de Nederlandse bevolking die houdt van een leven met lekker eten en drinken en het nodige comfort. Ik ben zeker wel bereid om groener te leven maar ja, wat kan ik zelf en heeft het überhaupt zin? Ik leer zelf heel veel van de Green Make Over experts die ik om me heen heb verzameld en ik kan niet wachten om ook mijn eigen huis verder aan te pakken. Want inmiddels heb ik zelf gemerkt dat hoe klein de aanpassingen ook lijken, de winst voor de portemonnee groot kan zijn,” aldus Jansen.

Breed draagvlak

Het programma is mede tot stand gekomen met informatie en tips van de onafhankelijke voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Het Green Make Over Expert team bestaat uit onder andere een energie expert (Roy Huismans van Eneco), een isolatie expert (Ton Willems van TonZon), een hovenier (Bram Engberts van Engberts Hovenier), een ledlampen expert (Bas Lathouwers van Xtrawarm Led), een kledingexpert (Helene Oudman van IKIGAI labels), een voeding expert (Karin Baank van Puur Koken met Passie) en een expert op het vlak van huishoudelijke apparaten (Karin Bos van Bosch).

Green Make Over 2

Uitzendingen

Het programma is voor de zomer vanaf 19 mei 2019 om 16.30 uur te zien bij SBS6. Na elke aflevering zijn de deelnemers aan het tv-programma ook nog online te volgen op www.greenmakeover.nl Met vlogcamera’s filmen ze hun eerste ervaringen met de ‘groene’ tips en tools.

Events

Ook is er elke woensdag na de uitzending een feestelijk Green Make Over Event in de regio waar het programma is opgenomen. Hier wordt over de aflevering nagepraat, vindt een Green Make Over quiz plaats met gave groene besparingsprijzen en mensen kunnen meer informatie krijgen over de diverse tips en tools vanuit de afleveringen. Het eerste event is op 22 mei in Utrecht Kinepolis. Het tweede event vindt plaats op 29 mei in Het Huis van de Stad (in het Stadskantoor) te Delft. Het event is vrij toegankelijk maar aanmelden is nodig. Dit kan via www.greenmakeover.nl. Ook staat op deze site meer informatie over de ‘groene’ tips en tools die in het programma zijn behandeld. Milieu Centraal is als contentpartner de onafhankelijke bron hiervoor.

Kijk voor meer informatie op www.greenmakeover.nl

3 Responses to NIEUW woon- en lifestyleprogramma ‘GREEN MAKE OVER’ bij SBS6

  • Mijn dochter (alleenstaande moeder) betaalt te veel energie. Ruim 200 euro per maand. Wat kan zij doen om te bezuinigen? Graag geef ik haar op voor een check.

  • Stichting Koggenland Energie Neutraal heeft de afgelopen winter ruim 200 woningen in Koggenland aan een (gratis) warmtescan onderworpen om bewoners in de gelegenheid te stellen door simpele isolatie energie lekken op te lossen. Dit slaat nauw aan bij jullie programma. Kunnen jullie hier iets mee?

  • Goedendag,ben alleenstaande vrouw van 66 jaar.Ik betaal eerst bij nuon nu bij vattenfall €165,-per maand. Ik woon in n beneden tussenwoning .Jaren 50.Heb n moederhaard maar weet ook niet goed hoe ik met de verwarming om moet gaan. Heb n heel klein budget en duidelijk hulp nodig!Wilt u mij helpen alstublieft.

Geef een reactie