Ontmoeting KNVB en politiek over toekomst duurzame kunstgrasvelden in Nederland

KNVB: op de Brasseriekade in Delft ligt een bijzondere multisportvereniging met een rijke geschiedenis. DSV Concordia biedt voetbal, tennis, golf en cricket aan haar leden. Concordia werd in 1885 opgericht en daarmee is het een van de oudste voetbalverenigingen van Nederland. Een club vol traditie, maar wel eentje die innovatie verwelkomt.

KNVB

Voorzitter Pieter Kunz van DSV Concordia ontving vertegenwoordigers van de KNVB en de landelijke, provinciale en lokale politiek om te praten over de toekomst van duurzame kunstgrasvelden. Foto: KNVB Media

Toekomst van kunstgras

Op het gebied van kunstgras bijvoorbeeld. DSV Concordia is een van de pilotverenigingen waar duurzame greenfill en non-infill kunstgrasvelden worden gebruikt. Daarom vond op maandag 10 oktober bij DSV Concordia een bijeenkomst plaats waarin de toekomst van kunstgras in Nederland centraal stond. Voorzitter Pieter Kunz ontving samen met een vertegenwoordiging van de KNVB Tweede Kamerlid Erik Haverkort (VVD), gemeenteraadslid Avinash Krishnasing (VVD Delft) en Statenlid Francine Heijnen (Zuid-Holland namens VVD).

Duurzaamheid

Op dit moment staat de toekomst van kunstgrasvelden, en met name de duurzaamheid ervan, hoog op de Europese agenda. De pilot met de duurzame greenfill en non-infill kunstgrasvelden laat zien dat Nederland een voorloper is als het gaat om veldinnovatie. Greenfill is van biologisch afbreekbaar materiaal, in tegenstelling tot de korrels van rubber die in veel kunstgrasvelden worden gebruikt. Bij non-infill kunstgrasvelden worden geen instrooimaterialen gebruikt.

Flinke opgave

De overgang van de huidige kunstgrasvelden naar duurzame velden is een flinke opgave. Zeker voor Nederland, want hier liggen al veel kunstgrasvelden in vergelijking met andere landen. Ook is de ruimte vaak beperkt en zorgt het Nederlandse klimaat voor een uitdaging als het gaat om duurzame kunstgrasvelden. De KNVB vindt het belandrijk dat tijdens de transitie duurzaamheid, veiligheid en sportplezier worden gewaarborgd.

Samenwerking KNVB en de politiek

Dat is een uitdaging en daar heeft de sport de politiek voor nodig. Lokaal, provinciaal en nationaal. Het gesprek bij Concordia geeft kansen voor een brede samenwerking tussen de KNVB en de politiek om het kunstgrasdossier adequaat aan te pakken. Zo werd onder andere besproken wat er nodig is om een onderzoek naar de beste oplossingen voor Nederlandse kunstgrasvelden te starten.

Bron: knvb.nl

 

Geef een reactie