Steeds meer elektrische auto’s

Het aantal elektrische auto’s stijgt elk jaar, maar maakt eigenlijk nog geen 5 procent uit van het wagenpark. In 2020 reden er meer dan 150.000 volledig elektrische auto’s rond. Het aantal hybride auto’s ligt iets hoger. Mag het aandeel elektrische auto’s nog een minderheid zijn op de Nederlandse wegen, in 2020 was één op de zes nieuw aangeschafte auto een elektrische.

laadkabels

Een op de vier kiest voor een stekker

Nederlanders die toe zijn aan een nieuwe auto overwegen steeds meer voor de aanschaf van een elektrische auto. De hoge aanschafprijs weerhoudt nog veel mensen om daadwerkelijk te kiezen voor een elektrische variant. Ook de beperkte actieradius in vergelijking met een benzinemotor speelt een rol. Een kwart van de nieuwkopers kiest evenwel voor een niet fossiele brandstof.

Voordelen van elektrisch rijden

Pluspunten zijn er genoeg. Het aantal laadstations neemt elke maand toe en het rijcomfort is groot. Ondanks de hogere koopprijs zijn er voordelen zoals minder wegenbelasting en een goedkopere kilometerprijs. Daarbij is het aanbod van elektrische auto’s fors toegenomen en is er ook een ruimere keuze in auto’s met een nieuwprijs van onder de €50.000. De Tesla Model 3 is de meest verkochte auto gevolgd door de Nissan Leaf.

Opladen met DC of AC-stroom

Het opladen kan met een eigen voorziening of met een van de snelladers. Een laadpaal op DC stroom is een stuk sneller dan een laadpaal met AC-stroom. Het schilt nogal of een auto binnen 30 minuten is opgeladen of dat de accu pas na 6 tot 8 uur vol is. Zijn de ritten per dag minder dan de actieradius dan worden auto’s in de nacht getankt. Het is wat anders als tussendoor getankt moet worden. Een DC laadpaal is een behoorlijke investering, maar tanken bij openbare snelladers of Fast Charge punten is duur.

Verschillen in laadkabels

Er zijn verschillende laadkabels om de accu op te laden. De meeste auto’s hebben een type 2 aansluiting. Het is te herkennen door het aantal pinnen van de stekker. Type 1 heeft 5 pinnen en type 2 heeft er 7. Ook is er onderscheid in ampère. Er zijn 16A en 32A laadkabels en het is afhankelijk van het laadvermogen van de auto of 32A mogelijk is. De laadkabels zijn overigens in verschillende lengten verkrijgbaar.
De Tweede Kamer heeft de grote ambitie dat er vanaf 2025 uitsluitend elektrische auto’s nieuw te koop zijn. Een meer reële inschatting is dat dan mogelijk 50 procent van het wagenpark elektrisch is.

 

 

One Response to Steeds meer elektrische auto’s

  • Elektrisch rijden, Laden met stroom van Zonnepanelen thuis, levert geld op, Laden met Zonnepark in de Gemeente of Stad aangesloten op een Laadstation. Levert geld op. Minder onderhoud levert geld op. schone Lucht minder ziekte levert geld op. Ik heb 10 jaar Zonnepanelen Laadpaal en EV. nooit meer tanken levert geld op. Dat Mensen, Bedrijven, Bedrijven, Gemeenten, Steden, Overheden, Politiek dit niet begrijpen is heel vreemd. Productie Energie levert geld op.

Geef een antwoord

Duurzaam Actueel wordt mede mogelijk gemaakt door onze partners: 

Adverteren?

Wilt u op deze website adverteren neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Bij het aanmelden gaat u akkoord met ons privacybeleid.

© Copyright Duurzaam Actueel 2023 | Website is ontwikkeld door Sabos webdesign