Zonneparken worden bijenparken. Unieke kruisbestuiving bijenhouders en projectontwikkelaar

De zonneparken van projectontwikkelaar SolarEnergyWorks worden een waar El Dorado voor bijen. De projectontwikkelaar slaat daarvoor de handen ineen met de Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NBV). Zonnepark Aadijk Almelo krijgt de primeur. Imkers uit Almelo en omgeving plaatsen daar circa twintig bijenkasten. Elke bijenkast zal circa 20.000 honingbijen onderdak bieden. Met deze exclusieve samenwerking willen beide partijen de leefomgeving van de Nederlandse bijen verbeteren. Bijen, maar ook veel andere insecten, hebben het moeilijk. Veel soorten staan op het punt van verdwijnen. SolarEnergyWorks gaat daarom zijn zonneparken zo inrichten en beplanten dat deze voor honingbijen, wilde bijen en andere insecten de perfecte biotoop vormen.

zonneparken

Natuurlijke omgeving

Plaatselijke imkers krijgen de mogelijkheid hun bijenkasten te plaatsen op de zonneweides van SolarEnergyWorks. Perfect ingepast in het landschap, omgeven door veel groen en afgesloten voor het publiek. In die rustige, natuurlijke omgeving kunnen bijen en andere insecten uitstekend gedijen. Dat is niet alleen van belang voor de imkers, maar ook voor de hele natuur. Bijen zijn erg belangrijk voor de bestuiving van bloemen en planten. Zonder bijen is bijvoorbeeld amper fruitteelt mogelijk.

Bijenhouders

Samen met de plaatselijke imkers en de NBV gaat SolarEnergyWorks bij de zonneparken informatieborden plaatsen en voorlichtingscentra openen over de Nederlandse bijenvereniging in het bijzonder en het belang van insecten voor ons milieu. Voorts gaat deze projectontwikkelaar de Nederlandse Bijenhouders vereniging in Wageningen en lokale bijenhouders financieel en anderszins ondersteunen SolarEnergyWorks heeft al 140 hectare aan zonneparken ontwikkeld (‘280 voetbalvelden’) en heeft op dit moment nog 650 hectare in ontwikkeling. Het is de bedoeling dat in de toekomst al deze parken een toevluchtsoord voor bijen en andere insecten worden. De projectontwikkelaar levert daarmee een belangrijke bijdrage aan het herstel en het behoud van de Nederlandse bijenstand en de leefomgeving van andere onmisbare insecten.

Natuurreservaatjes: zonneparken

De zonneparken van SolarEnergyWorks zijn afgesloten terreinen, alleen toegankelijk voor onderhoudspersoneel. Omdat er normaal gesproken amper mensen komen zijn ze bijzonder geschikt als mini-natuurreservaatjes, vooral voor insecten en dieren die leven van insecten, zoals vogels. In het drukke, dichtbebouwde Nederland zijn zulke gebieden voor de imkers van de NBV, waarbij 8000 bijenhouders zijn aangesloten, steeds moeilijker te vinden. Met de transformatie van zonneparken in bijenparken wordt voorzien in de behoefte van de bijenhouders aan bloemrijke terreinen.

Voedselvoorziening

Maar niet alleen de bijenhouders hebben baat bij een geschikte omgeving voor hun bijenkolonies. Een goede bijenstand is voor iedereen van groot belang. Bijen zijn erg belangrijk voor het bestuiven van planten. Heel veel groente- en fruitsoorten kunnen niet bestaan zonder de bestuiving door bijen. Bijen zijn dan ook van groot belang voor onze voedselvoorziening. Zonder bijen geen appels, peren, tomaten of pruimen.

Bron: solar-ew.nl

 

Geef een reactie

Adverteren?

Wilt u op deze website adverteren neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Bij het aanmelden gaat u akkoord met ons privacybeleid.

© Copyright Duurzaam Actueel 2021 | Website is ontwikkeld door Sabos webdesign