Eerste rivierhout in de Grensmaas geplaatst

Begin november 2018 zijn in de Grensmaas ter hoogte van Borgharen 3 dode bomen in het water gelegd. Dit zogenoemde rivierhout is bedoeld om een impuls te geven aan het waterecosysteem; dood hout werkt als een soort koraal waar het al snel krioelt van het leven.

Rivierhout

Rijkswaterstaat werkte voor het plaatsen van dit rivierhout in de Grensmaas samen met Consortium Grensmaas en ecoloog Alphons van Winden van Bureau Stroming.

rivierhout

Gezond waterecosysteem

‘Voor een gezond waterecosysteem is het belangrijk dat er veel variatie in leefgebieden voor planten en dieren is. Het rivierhout moet samen met enkele grote keien voor afwisseling in stroomsnelheid zorgen, wat meer soorten vis aantrekt’, vertelt Van Winden, die de maatregel uitwerkte. ‘Ook kan zich achter deze ‘obstakels’ een laagje zand en fijn grind ophopen, precies zoals in een natuurlijke rivier normaal gesproken gebeurt. Aan het dode hout hechten zich allerlei kleine waterdiertjes als insectenlarven, kokerjuffers en mosselen, maar ook wieren en algen, die weer een belangrijke voedselbron voor vissen en vogels vormen. De wortels en takken dienen tevens als schuil- en paaiplaats voor jonge vis. Zo komt de voedselkringloop weer op gang.’ … Lees verder

Lees verder op: www.rijkswaterstaat.nl

Bron: www.rijkswaterstaat.nl

 

One Response to Eerste rivierhout in de Grensmaas geplaatst

Geef een reactie