Mini blog: Tips voedselverspilling, 6 Slimme boodschappentips

Zes Slimme boodschappentips waarmee je voedselverspilling vermindert. Niemand doet het bewust, maar het gebeurt veel te vaak. Uit onderzoek is gebleken dat zo’n 13 procent van ons eten jaarlijks ongebruikt wordt weggegooid. Dit komt uit op ruim 40 kilo per persoon per jaar. In totaal verspillen we daarbij in Nederland wel 700 miljoen kilo voedsel weg dat eigenlijk nog goed is. Gelukkig is dit probleem te verhelpen, als iedereen een steentje bijdraagt. Voedselverspilling is namelijk eenvoudig te voorkomen. In het hele artikel lees je de 21 beste tips om voedselverspilling tegen te gaan.

voedselverspilling

1. Bekijk je voorraadkast voordat je boodschappen doet

Kijk voordat je naar de supermarkt gaat eerst in je (koel)kast om te voorkomen dat je producten dubbel koopt. Het komt namelijk vaak voor dat je boodschappen hebt gedaan en er later achter komt dat hetzelfde product nog in je (koel)kast ligt.

2. Maakt thuis een boodschappenlijstje

Je kent het wel, boodschappen doen en thuiskomen met dubbel het aantal producten dan je nodig had. Dit gebeurt doordat je geprikkeld wordt door advertenties, of omdat je gewoon verschrikkelijk trek had! Maak voortaan een boodschappenlijstje als je naar de supermarkt gaat en haal alleen de producten die op jouw lijstje staan! Dit voorkomt dat je met te veel onnodige boodschappen thuiskomt die uiteindelijk zullen bederven in jouw (koel)kast.

3. Maak een foto van de binnenkant van je (koel)kast

Je kan ook een foto maken van de binnenkant van je koelkast. Je kan dan precies zien wat je nog in huis hebt en wat je nog nodig hebt uit de supermarkt. Het maken van een foto is betrouwbaarder dan het onthouden van welke producten je nog in je koelkast hebt staan.

4. Kies voor diepvriesmaaltijden

Mocht je een onregelmatig leven hebben, dan zijn diepvriesmaaltijden ideaal voor je. Deze maaltijden kan je benutten wanneer dit jou uitkomt, maar je kan deze ook nog laten liggen wanneer je plannen weer veranderen. In verhouding bevatten diepvriesmaaltijden vrij veel vitaminen en mineralen, sinds verse voeding vaak hun voedingswaarden verliezen na een aantal dagen. Doordat de maaltijden ingevroren zijn blijven de voedingswaarden zoals vitaminen en mineralen langer goed.

5. Koop ‘oudere’ producten in de supermarkt

Wanneer je iets koop wil je graag dat het in perfecte staat is. Alhoewel, om voedselverspilling tegen te gaan, is dit niet echt handig. Durf voortaan ook minder mooie groenten en fruit in je mandje te leggen. Deze groenten en fruit zijn even goed (en lekker) als de ‘perfecte’ varianten. Wanneer niemand deze producten kopen, belanden deze uiteindelijk in de afvalbak.

6. Kweek je eigen groenten en fruit

Wanneer je je eigen groenten en fruit kweekt, heb je het hele proces zelf in de hand. Dit voorkomt dat je te veel groente of fruit inslaat bij de supermarkt. Een eigen moestuintje hoeft amper plek in beslag te nemen en het is vaak ook mogelijk is om ze binnenshuis te kweken.

Tips voedselverspilling

Ben je benieuwd naar meer tips over voedselverspilling en de statistieken? Lees hier het hele artikel: http://restoranto.com/nl/voedselverspilling/

Met dank aan: Chérique Pohl

Bron: restoranto.com

 

Geef een reactie